Heliga danser

Workshops och andra danstillfällen 

- blir alltid snart påfylld med mera

You will sometimes find summaries in English below the Swedish presentation but all workshops can be bilingual when needed. Don't hesitate to ask.

Tänk på att många av arrangemangen sker i samarbete med Sensus och där har medlemmarna i vissa fackförbund har rabatt, kolla om ditt har det!

 

21 december Dansritual på Vintersolståndets Dag

 Vi dansar för årets längsta natt och därmed vändpunkten för mörkret. Det blir långsamt ljusare igen.

I det eviga mönstret av mörker och ljus finns årstidernas cirkeldans. Jorden kretsar kring solen och årstiderna skiftar i höst, vinter, vår och sommar. Sedan den första människan tog sitt första steg har mänskligheten dansat med. I alla tider har vi människor skapat riter och dans för att leva i samklang med årets cykel för att ta oss igenom såväl den mörka tiden som den ljusa. Solstånden har i de flesta traditioner varit tydliga ekrar i årstidshjulet.

Nu dansar vi i enkla cirkeldanser en ritual för övergången till nästa del av året när dagarna förlängs tills vi om några månader når fullkomlig balans mellan mörker och ljus, i vårdagjämningen.

Sensussalen i Malmö, kostnad 100kr.

22 januari  Kirsebergscirkeln i Malmö startar

den här terminen delar jag och Sabine Neumann på danskvällarna. Vi dansar varannan måndag (varje i april); 8 gånger från och med 22 jan, sedan 5 feb, 19 feb, 5 mars, 19 mars, 9 april, 16 apr och 23 apr, kl 18.30-21.

6 februari  Dans i mörker och ljus. Åkersbergs stiftsgård i Höör

Upptäck dansens kraft att ge dig det du behöver just idag.

Första tisdagen varje månad under februari-juni träffas vi på kyrktorget (inomhus) för att dansa och Dans i örker och ljus är vårens tema. Danserna är folkliga danser i cirkel eller spiral, ibland urgamla och ibland nyskapade. Stegen är enkla och alla kan vara med.

Du behöver inte ha dansat förut. Varje gång är fristående så du kan komma när du vill.

Olika ledare varje gång. Någon gång är det Pia Lamberth

Ingen anmälan behövs och det kostar ingenting. Redan klockan 17 kan du vara med och prata om detta tema om du har lust, då sitter vi vid brasan i sällskapsrummet på stiftsgården.

10 februari Kosmos - fyra soltider

en fyrdelad workshop, fyra lördagseftermiddagar under året, i Malmö

Dansa mellan mörker och ljus. Människan har sedan urminnes tider blickat mot natthimlen och följt himlakropparnas dans, först med ögonen och senare med allt mera förfinade hjälpmedel. Man har läst in symbolik och öden, tolkat och siat, velat röra sig i samklang, velat likna. På grekiska betyder cosmos det stora och cosmimata  våra försök att efterlikna det genom att själva glittra och pryda oss. I dans och dansövningar tar vi hjälp av hjälp av kosmos för att finna och utveckla våra inre dansare. Vi dansar de stora rörelserna och de mycket små, följer gamla traditioner och skapar nya. Solstånd, månens faser, planeternas dans, galaxernas oändlighet, unga solar och döende solar, spiraler, cirklar, ellipser. Nu låter vi kosmos leva i våra egna dansande kroppar. Våra danser är urgamla såväl som nyskapade i cirkeldanstraditionen.

Detta är del ett av en fyrdelad svit; Fyra lördagseftermiddagar under året: 10 feb, 9 juni, 25 aug, 24 nov. Du kan deltaga i någon eller flera delar, naturligtvis är det allra bäst att kunna vara med om hela Kosmos!

Mera info HÄR

17 februari Den Stora Dansdagen

en heldag med många dansledare i Höllviken, mera info kommer

17-18 mars Fyra element - i Örbyhus

Vi rör oss i och med vinden, havet, solen och marken – i kroppen och med kroppen. I dans och dansövningar utvecklar vi med hjälp av elementen våra inre dansare. Vinden, havet, solen och marken tillhör våra tidigaste erfarenheter och är också bland mänsklighetens äldsta symboler och begrepp, du finner dem i bilder, broderier, föreställningar, hugget i sten och målat på keramik och som ett urgamla stegmönster som finns i danser från hela världen. Nu låter vi elementen leva i våra egna dansande kroppar. Våra danser är urgamla såväl som nyskapade i cirkeldanstraditionen.

Detta är del ett av en svit; i vår dansar vi: VIND och HAV. I höst, 27-28 oktober, dansar vi SOL och MARK. Du kan deltaga i delar, fast naturligtvis är det allra bäst att kunna vara med om alla fyra elementen!

Mera info kommer

24 mars Tid att dansa Långt och kort

Dansa vila och energi i varje dans. I västerlandet dansar vi mest i tre- eller fyrtakt men så är det inte i resten av vår stora värld. Här utforskar vi danser i allehanda ojämna takter och ser vad som kan hända i våra kroppar och sinnen. Vi upptäcker att vila och energi finns i samma dans och kanske kan vi hitta den balansen också i våra odansande delar av livet. Våra danser kommer från många håll i världen. Vi ser mönster och samband, i danserna, i oss själva och världen. Våra danser är traditionella såväl som koreograferade, en del är nya, andra har kanske redan dansats i tusentals år.

Detta är en fördjupningsworkshop i Heliga danser/cirkeldans för dig som dansat åtminstone någon gång förut

Mera info HÄR

12-15 april  Grundläggande dansledarutbildning 

En helg som också passar dig som bara vill få veta mera om dansernas notationer, musik, mönster, symboler, berättelser.

Har du dansat länge eller just upptäckt Heliga danser/Cirkeldans?

Vill du upptäcka mera, fördjupa dig, dansa vidare för din egen skull eller kanske så småningom leda andra i dansen?

 Läs mycket mera HÄR

 

 9 juni Kosmos, andra soltiden

se HÄR

 

16 juni Heldagsworkshop i Växjö

mera info kommer

25 augusti Kosmos, tredje soltiden

se HÄR

2 september träff för den blivande grekiska danscirkeln

i Malmö, se själva dansresan HÄR

22 september Tid att dansa, Höstdagjämning och Balans

Dansa mörker och ljus i balans. Imorgon den 23 september är dag och natt lika långa överallt på jorden. Vi tänker ofta på höstdagjämningen som en kantring mot mörkret och många bävar inför det medan andra hälsar det med lättnad och glädje. Vi utforskar vad danserna berättar för oss om mörker och ljus -  och om hur vi hittar balansen. Våra danser kommer från många håll i världen. Vi ser mönster och samband, i danserna, i oss själva och världen. Våra danser är traditionella såväl som koreograferade, en del är nya, andra har kanske redan dansats i tusentals år.

Detta är en fördjupningsworkshop i Heliga danser/cirkeldans för dig som dansat åtminstone någon gång förut.

Mera info kommer

1-11 oktober  Thálassa - ett grekiskt dansäventyr

Kom med till Grekland och samla färger och värme som bär dig genom vintern.
Thálassa betyder hav och vi ska dansa mellan himmel och hav, dansa på heliga och helande platser. Samla värmen från luft och hav och dans, färgerna av höstkrokus och granatäpplen. I oktober är havet varmt och luften mild och skön, hösten har bara börjat så smått när vi rör oss i nya såväl som traditionella danser från många tider och platser på Milelja, nära Molyvos på den grekiska ön Lesbos. Vi dansar utomhus och inomhus, på tröskplatser och i labyrinter. Vi dansar och njuter höstmaten på tavernan. Vandringar kan vi göra på uråldriga stigar och vägar, vandring vid hav och på berg.
Efter tio år är detta nu vår sista dansresa till just Milelja på Lesbos.

Läs mera HÄR

27-28 oktober Fyra element - i Örbyhus

Vi rör oss i och med vinden, havet, solen och marken – i kroppen och med kroppen. I dans och dansövningar utvecklar vi med hjälp av elementen våra inre dansare. Vinden, havet, solen och marken tillhör våra tidigaste erfarenheter och är också bland mänsklighetens äldsta symboler och begrepp, du finner dem i bilder, broderier, föreställningar, hugget i sten och målat på keramik och som ett urgamla stegmönster som finns i danser från hela världen. Nu låter vi elementen leva i våra egna dansande kroppar. Våra danser är urgamla såväl som nyskapade i cirkeldanstraditionen.

Detta är del ett av en svit; i våras dansade vi vind och hav. I höst dansar vi SOL och MARK. Du kan naturligtvis vara med även om du missade vårens element!

Mera info kommer

1-4 november Sluthelg för dig som vill bli dansledare

Läs om utbildningen HÄR

24 november Kosmos, fjärde soltiden

se HÄR

29 december och  in i januari 2019 Indien i dansens tecken

Vill du uppleva kaos och oväntad ordning, skönhet och hårda realiteter, dans och dans och hårda sängar, underbar mat, många nyfikna frågor, berg av morötter att skala, hisnande vyer, mygg (inte malaria), fattigdom, starka färger, stora kontraster, fulla tåg och oändliga vidder, hårnålskurvor, värme och kanske bergens iskalla nätter, mycket hopp och glädje? Vill du bli förälskad?

Inför resan till TamilNadu, 29 dec 2018 och några veckor in i 2019, förbereder vi oss i en studiecirkel på nätet med några "riktiga" träffar. Därefter tillbringar vi ca 20dagar tillsammans, på resande fot och en vecka på Shantivanam ashram på landet vid den stora floden Kavieri. Där har vi egna dansdagar där vi utforskar våra danstraditioner och återklanger i den indiska dansen och i våra indiska upplevelser. (OBS. Det är inte en kurs i indisk dans.)  Vi deltar efter behag i ashramets aktiviteter samt njuter av natur och byarna i närheten

Du behöver ha ett starkt dansintresse men tidigare erfarenheter av att dansa krävs inte alls

läs mera HÄR

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                           

Många av mina arrangemang sker i samarbete med Sensus och där har flera fackförbund rabatter för sina medlemmar. Kolla om ditt har det!