Heliga danser

Workshops och andra danstillfällen 

- blir alltid snart påfylld med mera

You will sometimes find summaries in English below the Swedish presentation but all workshops can be bilingual when needed. Don't hesitate to ask.

Tänk på att många av arrangemangen sker i samarbete med Sensus och där har medlemmarna i vissa fackförbund har rabatt, kolla om ditt har det!

 

6 februari  Dans i mörker och ljus. Åkersbergs stiftsgård i Höör

Upptäck dansens kraft att ge dig det du behöver just idag.

Första tisdagen varje månad under februari-juni träffas vi på kyrktorget (inomhus) för att dansa och Dans i örker och ljus är vårens tema. Danserna är folkliga danser i cirkel eller spiral, ibland urgamla och ibland nyskapade. Stegen är enkla och alla kan vara med.

Du behöver inte ha dansat förut. Varje gång är fristående så du kan komma när du vill.

Olika ledare varje gång. I maj är det jag

Ingen anmälan behövs och det kostar ingenting. Redan klockan 17 kan du vara med och prata om detta tema om du har lust, då sitter vi vid brasan i sällskapsrummet på stiftsgården.

 

 9 juni Kosmos, andra soltiden

 

en fyrdelad workshop, fyra lördagseftermiddagar under året, i Malmö

 

Dansa mellan mörker och ljus. Människan har sedan urminnes tider blickat mot natthimlen och följt himlakropparnas dans, först med ögonen och senare med allt mera förfinade hjälpmedel. Man har läst in symbolik och öden, tolkat och siat, velat röra sig i samklang, velat likna. På grekiska betyder cosmos det stora och cosmimata  våra försök att efterlikna det genom att själva glittra och pryda oss. I dans och dansövningar tar vi hjälp av hjälp av kosmos för att finna och utveckla våra inre dansare. Vi dansar de stora rörelserna och de mycket små, följer gamla traditioner och skapar nya. Solstånd, månens faser, planeternas dans, galaxernas oändlighet, unga solar och döende solar, spiraler, cirklar, ellipser. Nu låter vi kosmos leva i våra egna dansande kroppar. Våra danser är urgamla såväl som nyskapade i cirkeldanstraditionen.

 

Detta är del ett av en fyrdelad svit; Fyra lördagseftermiddagar under året: 10 feb, 9 juni, 25 aug, 24 nov. Du kan deltaga i någon eller flera delar!

se HÄR

 

16 juni Fyra Element - Heldagsworkshop i Växjö

Vi rör oss i och med vinden, havet, solen och marken – i kroppen och med kroppen. I dans och dansövningar utvecklar vi med hjälp av elementen våra inre dansare. Vinden, havet, solen och marken tillhör våra tidigaste erfarenheter och är också bland mänsklighetens äldsta symboler och begrepp, du finner dem i bilder, broderier, föreställningar, hugget i sten och målat på keramik och som ett urgamla stegmönster som finns i danser från hela världen. Nu låter vi elementen leva i våra egna dansande kroppar. Våra danser är urgamla såväl som nyskapade i cirkeldanstraditionen.mera info HÄR

21 juni Dansritual på Sommarsolståndets Dag

Vi dansar vid Husie mosse i Malmö 18.00, Picknick från 16.00

I det eviga mönstret av mörker och ljus finns årstidernas cirkeldans. Sedan den första människan tog sitt första steg har mänskligheten dansat med. Solstånden har i de flesta traditioner varit tydliga ekrar i årstidshjulet.

Sommarsolståndet 2018 äger rum den 21 juni klockan 12.09. Från 16.00 samlas vi som har möjlighet till picknick vid Husie mosse och kl 18 gör vi en dansritual för den längsta dagen.

Du är välkommen när som helst, 16 när vi börjar ha picknick, mitt i den eller till 18 när själva dansritualen börjar. Här skapar vi och genomför vår egen passagerit av dans, som hjälp för att ta oss vidare över tröskeln till nästa del av året. Samling i stencirkeln vid parkeringen.

Buss 5, stig av hpl Stenkällan och gå ca 10-15 min på Hyllie Kyrkoväg mot grönskan, eller följ Amiralsgatan tills den tar slut

 

25 augusti Kosmos, tredje soltiden

Läs mera på 9 juni eller se HÄR

2 september träff för den blivande grekiska danscirkeln

i Malmö, se själva dansresan HÄR

15 september Tid att dansa, Höstdagjämning och Balans

Dansa mörker och ljus i balans. Imorgon den 23 september är dag och natt lika långa överallt på jorden. Vi tänker ofta på höstdagjämningen som en kantring mot mörkret och många bävar inför det medan andra hälsar det med lättnad och glädje. Vi utforskar vad danserna berättar för oss om mörker och ljus -  och om hur vi hittar balansen. Våra danser kommer från många håll i världen. Vi ser mönster och samband, i danserna, i oss själva och världen. Våra danser är traditionella såväl som koreograferade, en del är nya, andra har kanske redan dansats i tusentals år.

Detta är en fördjupningsworkshop i Heliga danser/cirkeldans för dig som dansat åtminstone någon gång förut.

Mera info kommer

 

27-30 september Grundläggande dansledarutbildning 

 

En helg som också passar dig som bara vill få veta mera om dansernas notationer, musik, mönster, symboler, berättelser.

 

Har du dansat länge eller just upptäckt Heliga danser/Cirkeldans?

 

Vill du upptäcka mera, fördjupa dig, dansa vidare för din egen skull eller kanske så småningom leda andra i dansen?

 

 Läs mycket mera HÄR

 

1-11 oktober  Thálassa - ett grekiskt dansäventyr

Kom med till Grekland och samla färger och värme som bär dig genom vintern.
Thálassa betyder hav och vi ska dansa mellan himmel och hav, dansa på heliga och helande platser. Samla värmen från luft och hav och dans, färgerna av höstkrokus och granatäpplen. I oktober är havet varmt och luften mild och skön, hösten har bara börjat så smått när vi rör oss i nya såväl som traditionella danser från många tider och platser på Milelja, nära Molyvos på den grekiska ön Lesbos. Vi dansar utomhus och inomhus, på tröskplatser och i labyrinter. Vi dansar och njuter höstmaten på tavernan. Vandringar kan vi göra på uråldriga stigar och vägar, vandring vid hav och på berg.
Efter tio år är detta nu vår sista dansresa till just Milelja på Lesbos.

Läs mera HÄR

27-28 oktober Fyra element - i Örbyhus

Vi rör oss i och med vinden, havet, solen och marken – i kroppen och med kroppen. I dans och dansövningar utvecklar vi med hjälp av elementen våra inre dansare. Vinden, havet, solen och marken tillhör våra tidigaste erfarenheter och är också bland mänsklighetens äldsta symboler och begrepp, du finner dem i bilder, broderier, föreställningar, hugget i sten och målat på keramik och som ett urgamla stegmönster som finns i danser från hela världen. Nu låter vi elementen leva i våra egna dansande kroppar. Våra danser är urgamla såväl som nyskapade i cirkeldanstraditionen.

Detta är del ett av en svit; i våras dansade vi vind och hav. I höst dansar vi SOL och MARK. Du kan naturligtvis vara med även om du missade vårens element!

Läs mera HÄR

1-4 november Sluthelg för dig som vill bli dansledare

Läs om utbildningen HÄR

24 november Kosmos, fjärde soltiden

läs mera på 9 juni eller se HÄR

29 december och  in i januari 2019 Indien i dansens tecken

Vill du uppleva kaos och oväntad ordning, skönhet och hårda realiteter, dans och dans och hårda sängar, underbar mat, många nyfikna frågor, berg av morötter att skala, hisnande vyer, mygg (inte malaria), fattigdom, starka färger, stora kontraster, fulla tåg och oändliga vidder, hårnålskurvor, värme och kanske bergens iskalla nätter, mycket hopp och glädje? Vill du bli förälskad?

Inför resan till TamilNadu, 29 dec 2018 och några veckor in i 2019, förbereder vi oss i en studiecirkel på nätet med några "riktiga" träffar. Därefter tillbringar vi ca 20dagar tillsammans, på resande fot och en vecka på Shantivanam ashram på landet vid den stora floden Kavieri. Där har vi egna dansdagar där vi utforskar våra danstraditioner och återklanger i den indiska dansen och i våra indiska upplevelser. (OBS. Det är inte en kurs i indisk dans.)  Vi deltar efter behag i ashramets aktiviteter samt njuter av natur och byarna i närheten

Du behöver ha ett starkt dansintresse men tidigare erfarenheter av att dansa krävs inte alls

läs mera HÄR

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                           

Många av mina arrangemang sker i samarbete med Sensus och där har flera fackförbund rabatter för sina medlemmar. Kolla om ditt har det!